Tämä arvostelu on tehty yhdessä @janan_barefootian instagram -tilin kanssa. Kenkien testaajina @janan_barefootian Jana sekä tämän blogin ylläpitäjä Eija. Me molemmat olemme ostaneet kengät itse ja arvostelu perustuu meidän omiin kokemuksiimme loppukesälta ja alkusyksystä. Perusulkoilun ja päiväretkien lisäksi Eija on käyttänyt kenkiä syyskuun puolen välin vaelluksellla Hammastunturin erämaa-alueella.
Päivitys 01/22: Lisätty kokemuksia talvikaudelta.
Päivitys 02/23: Lisätty kokemuksia vuoden käytön jälkeen
Jana on vastannut suurimmasta osasta tämän artikkelin tekstistä ja kuvista. Janan ig-tililtä löytyy paljon ajankohtaista erilaisista aikuisten paljasjalkakengistä. Kannattaa ottaa seurantaan.
Vivobarefoot Tracker Forest ESC -omainaisuudet
- Päällys, iltti: wildhide nahka
- Vuori: ”sandwich” verkkokangas
- Pohja: kumi, 2,5 mm + 7 mm Michellin (c) Esc kuviointi
- Pohjalliset: 3 mm, irralliset
- Nauhat: pitkät, muhkuraiset ”makkarat”
- Nauhoitus:nauhalenkit 4 riviä, hakaset 2 riviä
- Hinta: 210 euroa
Käyttäjät
Jana
23,9 cm ja 24,5 cm pituiset jalat. Pulleat varpaat, loivasti kaartuva varvasrivi, isovarvas on pisin. Pidemmän jalan leveys on tällä hetkellä 9,8 cm. Normaalilevyiset nilkat.
Käytössä Forest ESC naisten lesti koko 40
Jana on käyttänyt paljasjalkakenkiä keväästä 2021 eli noin puoli vuotta
Eija
26,5 cm pituiset jalat. Loivasti kaartuva varvasrivi, isovarvas on pisin. Leveämmän jalan leveys 10,8 cm. Normaalilevyiset nilkat.
Käytössä Forest ESC miesten lesti koko 43
Eija on käyttänyt paljasjalkakenkiä syksystä 2018 eli kolme vuotta. Ensimmäiset ostamani paljasjalkakengät olivat Vivobarefootin naisten lestiä ja kokoa 41. Nuo kengät kuluivat kärjestä ja sivuista puhki eli olivat aivan liian pienet. Tällä hetkellä muut omistamani Vivon kenkäni ovat miesten lestiä kokoa 42.
Käyttötarkoitus
Jana
Vaikka nämä kengät on luotu haastaviin vaellusmaastoihin, itse hankin ne lähinnä metsälenkkeilyyn koirien kanssa (hei, ferrari kauppareissuihin-tyylillä). Koirani ovat pieniä, joten kuljemme pääosin poluilla ja sellaisilla alueilla, missä ei esimerkiksi ole korkeaa heinikkoa tai syviä lumihankia.
Forestit ovat kalvottomat, mikä sallii ilman vaihtua normaalisti, eivätkä jalat hikoa lämpimilläkään keleillä. Suunnitelmissa on ympärivuotinen käyttö, mutta pakko myöntää, että hellepäivinä kengät ovat ventilaatiosta huolimatta kuumat. Onneksi vaellussandaalit on keksitty 🙂 Talvella ajattelin pärjätä mummovillasukilla ja vaihtamalla pohjalliset villaisiin.
Eija
Minä taas hankin kengät pääasiassa syysvaellusta ajatellen, mutta myös kosteisiin maastoihin ja polkujen ulkopuolelle suuntautuville päiväretkille ja vesisateeseen.
Kuten Jana, totesin että kesäkäyttöön nämä kengät ovat vähän turhan lämpimät, vaikka kalvoa ei olekaan.
Istuvuus ja mukavuus
Jana
Forest ESC ovat tehty pehmeästä nahasta ja eivät itselläni vaatineet melkein lainkaan sisäänajoa. Kantaosa on kova ja melko joustamaton, joten joillekin saattaa aiheuttaa hiertymiä. Varsi on riittävän pitkä niin, että tarjoaa suojaa kosteudelta, muttei estä nilkan liikkuvuutta liikaa. Vähän se kuitenkin estää, varsinkin jos maasto vaatii kunnon nauhojen kiristyksen. En ole vielä kokeillut rennompaa nauhoitusta ilman hakasten käyttöä, mutta olen kuullut että se on näillä kengillä mahdollista.
Joillakin käyttäjillä saattaa ylimmän nauhalenkin sisäosa painua ikävästi jalkaa vasten niin, että se haittaa käyttöä merkittävästi. Onneksi minun parissa sellaista ongelmaa ei ole ilmaantunut. Voi olla, ettei se ikävä kohta vaan osu mihinkään herkkään kohtaan. Itsellä myös pitkävartisten sukkien käyttö saattaa vaikuttaa.
Pohja on yllättävän taipuisa heti ensimmäisellä käytöllä. En saa kenkiäni rullalle pohjan paksuuden takia, ja kantaosa on näissä hyvin jämäkkä (käytännöllisistä syistä, luulisin). Kuitenkin keskiosasta etukärkeen pohja joustaa huomattavasti paremmin, mutta ei kuitenkaan ylivoimaisen hyvin. Käytössä kenkä taipuu varsinkin päkiän kohdalla riittävästi. Minulla on herkät jalkapohjat, joten mielestäni maatuntuma on paksusta pohjasta huolimatta erittäin hyvä, tunnen pienempiäkin epätasaisuuksia! Kuitenkin paljasjalkakävelyyn tottuneille yli sentin kerros (3 mm + 9,5 mm) jalkojen alla saattaa olla turhan paljon vaimentava.
Käytön alussa itsellä kengän vartisuus osoittautui ongelmaksi. Jämäkän varren takia en aluksi osannut kävellä näissä optimaalisesti ja tuolloin iskin kantapääni liian voimakkaasti maahan, mikä vuorostaan aiheutti kantapään kipeytymistä.
Eija
Kengät tuntuivat alusta alkaen mukavilta jalassa lukuun ottamatta takaosan yläreunaa, joka painoi kävellessä jonkin verran. Mitään rakkoja ei kuitenkaan tullut ja tuo takaosa oli noin viiden kävelylenkin jälkeen pehmennyt niin ettei se enää painanut yhtään.
Omaan makuun pohjan kuviointi on niin paksu, että se häiritsee maatuntumaa. Arkikäyttöön valitsen mieluummin hyvin ohutpohjaiset (ja matalavartiset) kengät.
Käytännöllisyys
Jana
Mutta kuinka hyvin nämä suoriutuvat käytössä? Kuten totesin aiemmin, en ole ammattivaeltaja, mutta kuitenkin odotan tämän hintatason kengiltä pitkäikäistä erinomaista pitoa mudassa ja loskassa ja tietenkin vedenpitävyyttä. Loskaan saamme vielä odottaa, mutta niistä muutamista mutapoluista nämä selvisivät moitteettomasti ilman yhtään liukastumista. Myös märkien juurakoiden päälle astuminen ei tuottanut ikäviä yllätyksiä. Mutta taas märällä kalliolla nämä päällä kannattaa olla varovainen. Vaikka valmistaja kuvaa tätä monenmuotoista pohjakuviointia äärimmäisen pitäväksi, sileälle kalliopinnalle se häviää.
Kalvottomina kenkinä näiden ei kuulu olla kumisaappaiden tavoin vedenpitäviä, kuitenkin hyvin vahattuna nämä ovat erinomaisen vettähylkiviä. Näissä kenkissä on kaksi saumaa, eli käytännössä ne rakentuvat yhdestä isosta nahkapalasta, mikä parantaa vedenpitävyyttä merkitsevästi. Pohja on sekä liimattu, että ommeltu kenkään kiinni antaen varmemman kulutuskeston (isoveli-Trackerin yksi suurimmista puutteista oli pohjan liimausten nopea pettäminen, varsinkin varpaiden yläpuolella olevan taitoksen kohdalla)
En ole vielä käyttänyt näitä kaatosateella, mutta sateella muuten, myös tahallisesti astunut syvempiin lätäköihin ja nämä eivät kertaakaan vuotaneet läpi. Näet lätäkkötestin videossa tekstin lopussa.
Toimivuus vaelluksella
Eija
Tein näillä kengillä viikon vaelluksen syyskuun puolen välin jälkeen Hammastunturin erämaassa, pääasiassa polkujen ulkopuolella. Maasto vaihteli pehmeästä metsäpohjasta suohon ja tunturien kivikkoihin.
Ennen vaellusta vahasin kengät useampaan kertaan mehiläisvahapohjaisella vahalla (minun kenkieni mukana ei tullut vahapurkkia). Laitoin vahaa niin monta kerrosta kuin nahka imi.
Vaelluksen ensimmäiset kuusi päivää olivat sateettomia ja lämpötila oli muutaman asteen plussan puolella. En varonut askeleitani vaan kävelin läpi niin suolammikoista kuin pienistä (vettä iltin puoleenväliin) puroista. Jalkani pysyivät koko ajan kuivina. Jalassa minulla oli keskipaksut merinovillasukat enkä huomannut että ne olisivat olleet yhtään kosteat.
Retken seitsemäntenä päivänä satoi tihkusadetta koko aamupäivän ja kävelimme kuorivaatteet päällä aika tiukkoja ylämäkiä. Hikoilua ei siis voinut välttää. Muutaman tunnin jälkeen alkoi tuntua, että sukat ovat märät ja kun illalla otin kengät pois jalasta, niin nahka oli kastunut kokonaan läpi. Missään vaiheessa jaloista ei kuitenkaan ollut kylmä eikä vesi edelleenkään vuotanut suoraan läpi, vaikka kävelin puroissa.
Tässä kohtaa on mainittava, että myös ystävälläni, jolla oli jalassa uudet, kalvolliset perusvaelluskengät, olivat sukat kunnolla kosteat. Kalvohan ei toimi hyvin kun kosteutta tulee sekä kengän sisältä että ulkopuolelta.
En ollut ottanut vahapurkkia mukaan vaellukselle, koska sadetta oli luvattu vasta viikon loppupuolelle. En siten pysty sanomaan olisivatko kengät pitäneet täysin vettä jos ne olisi vahannut uudestaan kunnolla sadepäivän aamuna. Todennäköisesti ainakin paljon paremmin, koska kenkien ulkonäön perusteella vaha oli paljolti kulunut pois kuuden ensimmäisen päivän aikana (kuva alla).
Vaelluksen viimeisenä eli kahdeksantena päivänä satoi myös vähän eivätkä kengät tietenkään teltan absidissa olleet yön aikana kuivuneet. Aivan täysin kuiviksi ne eivät myöskään tulleet seuraavan hotelliyön aikana sisätiloissa.
Koska olen tottunut paljasjalkakenkiin, jalkapohjani kestivät hyvin näillä kävelyä myös kivikoissa. Itse asiassa en voisi enää kuvitellakaan kulkevani sellaisissa jäykillä kengillä, joilla en tunne kivien muotoa ollenkaan. Tuntisin askeleeni paljon epävarmemmiksi.
Toisin kuin Jana, koin myös että näissä on tarpeeksi pitoa myös märillä kallioilla, ainakin jos ei ole kyse sileästä rantakalliosta.
Eiväthän nämä tietenkään esimerkiksi suunnistuskengille pärjää pidossa, mutta minulla ei ollut missään vaiheessa sellainen olo että pitäisi varoa askeleitani. Toisin oli edellisellä, Kilpisjärven suunnalla tehdyllä vaelluksella, jolloin minulla oli jalassa Vivobarefoot Primus Trek -kengät, jotka eivät pitäneet märillä kalliolla ollenkaan.
Vedenpitävyys ja korjausyritykset
Eija
Vivo ei lupaa näiden olevan täysin vedenpitävät, mutta koska pohja sekä tikattu että liimattu ja nahan voi vahata vedenpitäväksi, odotukseni olivat korkealla. Ensimmäisellä syysvaelluksella kun kengät olivat melkein uudet, olinkin tosi tyytyväinen näiden kenkien vedenpitävyyteen.
Vaelluksen jälkeen käytin kenkiä syksyn ja talven, en joka päivä, mutta ainakin muutaman kerran viikossa. Talvella ei varsinaisia vesisadekelejä ollut, mutta loskassa kävellessä vesi pysyi ulkopuolella.
Toukokuussa retkeilin ensimmäisen kerran useamman tunnin sateessa. Olin juuri vahannut kengät uudestaan (myös tikkaukset) ja kävelin rauhallista tahtia lasten kanssa. Tunnin jälkeen alkoi tuntua että sukat kastuvat sivuista ja varpaista. Kolmen tunnin retken jälkeen jalat ja kengät olivat jo ihan märät.
Kokeilin uudestaan kesäkuun sateissa ja testasin vedenpitävyyttä myös kotona hanan alla, jotta voisin sulkea pois sen, että olisin kuitenkin vain hikoillut. Testien tulos oli selvä: vesi tihkuu sisään pohjan ja kenkäosan välistä.
Otin yhteyttä sekä myyjäliikkeeseen että suoraan Vivon omaan asiakaspalveluun. Kengille ei tosiaan kuitenkaan luvata täyttä vedenpitävyyttä, joten takuuseen eivät menneet.
Vivon aiemmissa Tracker-malleissa on ollut ongelmana, että pohjan liimaukset pettävät. Hieman epäilen että näissä on myös käynyt niin, mutta on vaikea olla varma, koska tikkaus pitää pohjan kengässä kiinni.
Yritin paikata vuotamisen ensin itse vetämällä pohjan ja kengän väliseen rakoon ja tikkausten päälle Aquasure sr -liimaa. Vaikka olin karhentanut pinnat hiekkapaperilla, tämä liimaus ei kuitenkaan kestänyt käyttöä vaaan irtoili erityisesti pohjamateriaalista.
Tämän jälkeen vein kengät vielä suutarille, joka hioi minun liimaukseni pois ja laittoi tilalle Casco Rubberfixia. Tämä liima pysyy pohjamateriaalissa paremmin kiinni, mutta irtoaa nahasta käytön myötä.
Korjausprojektini jäi kenkien toiseksi käyttötalveksi tauolle, mutta koska nämä kengät ovat muuten kaikin puolin ihan loistavat, otan mielelläni vastaan vinkkejä mitä kannattaisi vielä kokeilla.
Forest Tracker Esc talvella
Vaikka näitä kenkiä ei varsinaisesti ole talvikäyttöön suunniteltu, ovat ne osoittautuneet varsin toimiviksi myös talvikenkinä.
Eija
Pohjat ovat toimineet pakkasellakin hyvin: eivät kovetu ja vastaavat pidoltaan normaalia talvikenkää. Ainoastaan täysin jäisellä alustalla tai kun jään päällä on vielä vettä, olisin kaivannut enemmän pitoa. Eli käytännössä silloin, kun muutenkin ainoa pitävä vaihtoehto on nastakenkä. Esimerkiksi kiiltäväksi tamppautuneella pakkaslumella nämä pitivät paljon paremmin kuin lapsen talvikumpparit.
Minulla on näissa aina paksut merinosukat tai itsekudotut villasukat sekä alkuperäiset pohjalliset. Kokeilin kovemmilla pakkasilla myös 3 mm villapohjallisia, mutta en kokenut niistä olevan lämpimyyden kannalta hyötyä. Paksummat huopapohjalliset voisivat tuoda vielä lisää lämpöä, mutta minulla sellaiset eivät näihin kenkiin mahdu.
Kylmimmillään olen käyttänyt näitä kenkiä noin -20°C pakkasella. Kun päällä oli muuten tarpeeksi paljon vaatetta, pysyivät varpaatkin parin tunnin kävelylenkillä lämpöisinä. Seisahtuessa toki tulee vilu heti kun muukin kroppa alkaa jäähtyä.
Etelä-Suomen talvessa olen tykännyt näistä tosi paljon. Voi mennä hyvillä mielin läpi loskasta ja toisaalta vaikka autoillessa tai kaupassa käydessä ei heti hiosta, koska kalvoa ei ole. Nämä ovatkin olleet minulla koko talven arkikäytössä. Varsinaiset talvikengät ovat päätyneet jalkaan vain jos on ollut tarvetta seisoskella paikallaan.
Kokotietoa
Vaikka Vivobarefootin mallien välillä esiintyy kokoeroja, kokotaulukko on kaikille malleille sama. Taulukossa näkyy kenkän sisämitta. Vivo suosittelee aikuisille ainakin 1 cm käyntivaran. Lestin leveyttä ei taulukkoon ole merkitty, mutta Vivon asiakaspalvelun mukaan miesten lesti on 5 mm leveämpi kuin naisten.
Parhaiten vivobarefootit yleensä sopivat kapeahkolle ja normaalilevyiselle, matalalle jalalle missä isovarvas on pisin ja varvasrivi kaartuu jyrkästi, mutta Forest ESC on selkeästi tilavampi ja nyt myös leveämmät ja korkeammat jalat ovat niissä mukavasti.
Jana
Olen onnistunut valitsemaan väärän koon KAHDESTI ennen kuin sopiva löytyi. Ensimmäisinä kokeilussa olivat miesten lestillä koossa 40, hankin ne samantien kuin Forestit julkaistiin viime huhtikuussa Vivo:n kansainvälisillä myyntisivuilla. Valitettavasti, kengät olivat joka suuntaan liian tilavat, jopa toisen pohjallisen ja villasukan kanssa. Oman ja muutaman muun kokemuksen perusteella päättelin, että naisten 39:n pitäisi sopia, mutta jalanmallini takia jo kolmannella lenkillä kengät osoittautuivat turhan lyhyiksi (isomman jalan pienemmät varpaat tökkäsivät epämielyttävästi kengän kärkeen laskujen aikana). Nyt minulla on käytössä naisten lestillä olevat 40 ja ei ole kokoon liittyviä valituksia so far. Pystyn käyttämään niirä sekä normaalin puuvillasukan, että myös paksumman villasukan kanssa.
Naisten koossa 40 irtopohjallisen pituus kantakuppiin on 26,1 cm ja leveys päkiän kohdalla on 9,5 cm (itse kenkä on luonnollisesti tilavampi!).
Eija
Olin aiemmin käynyt sovittamassa kalvollisia Trackereitä, mutta todennut naisten lestin aivan liian kapeaksi ja matalaksi sekä miesten lestin liian matalaksi. Kun kuulin että kalvoton Tracker olisi mahdollisesti tilavampi, lähdin sovittamaan.
Tarkoitukseni oli sovittaa miesten lestiä kokoa 42, jollaisia muutkin Vivon kenkäni ovat. Tuo koko oli kuitenkin juuri puoli tuntia aiemmin myyty kaupasta loppuun, joten päädyin sovittamaan kokoa 43 (miesten lesti) ja totesin sen hyväksi. Kengän leveys ja korkeus ovat minulle juuri sopivat ja toimivat myös paksumman villasukan kanssa. Pituus voisi olla puoli numeroa pienempi, mutta olen melko varma että koko 42 olisi kokonaisuudessaan liian pieni.
Kokeilin kenkiin vaellusta varten tavallisia huopapohjallisia, mutta niiden kanssa kenkä oli itselleni liian matala.
Miesten koossa 43 irtopohjallisen pituus kantakuppiin on 28,1 cm ja leveys päkiän kohdalla 10,5 cm.
Hoito-ohjeet
On tärkeä muistaa ja jaksaa hoitaa nämä kengät oikein. Näistä kannattaa putsata liat ja vahvistaa vahaus mieluiten joka putsauksen yhteydessä. Valmistajan hoito-ohjeet löytyvät täältä. Jana hoitaa omiansa näin:
Poistan irtolian kostealla mikrokuitupyhkeellä
Kun kengät ovat kuivuneet, vahaan ne läpikotaisin vahaussienen avulla sopivalla vahalla, minun tapauksessa kenkien mukana tulleella Renapur:lla.
Annan kenkien imeä vahaa, poistan tarvittaessa liiallisen vahan
tuuletan irtopohjalliset aina, kun muistan
Yhteenveto
Ensimmäisen puolen vuoden käytön jälkeen olimme molemmat sitä mieltä, että nämä kengät ovat hintansa väärti. Mukavat, tyylikkäät, maastovarmat. Kovasti toivoimme, että Forest ESCit palvelevat monia monia vuosia säällä kuin säällä.
Valitettavasti Eijan kokemus ei ollut tämä, vaan kengät alkoivat vuotamaan pohjan ja kenkäosan välistä alle vuoden käytön jälkeen. Perusulkoilussa ovat edelleen tosi hyvät ja lätäkköönkin voi silloin tällöin astua, koska nahkaosa pitää rasvattuna veden ulkopuolella, mutta pidemmässä ulkoilussa sateella eivät toimi kuin uutena. Vivo ei lupaa näille täyttä vedenpitävyyttä, joten takuutakaan oli turha kysellä. Harmittaa, koska kengät ovat tosi hyvät ja pidän näistä muuten paljon, erityisesti pk-seudun talvessa.
Oletko miettinyt Forest trackerien hankintaa tai onko sinulla kokemuksia näistä kengistä ? Kerro kommenttikentässä alla.
Hei, olen sovittanut tracker ii fg:tä ja siitä tiedän sopivan koon. Olisin kuitenkin kiinnostunut ostamaan forest ESCt. ESC on ilmeisesti malliltaan väljempi, mutta onko niin paljon, että kannattaisi harkita kokoa pienempää, jos vertaa fg:n?
Hei, ei välttämättä. Olen ymmärtänyt, että tracker ii fg on lestiltään kapeampi ja matalampi kuin ESC, mutta ei lyhyempi. Sovitin joskus tuota ii fg:tä itsekin (miesten mallia) ja se oli itselleni nimenomaan aivan liian matala.
Lisäksi nyt täytyy vielä sanoa, että tämän artikkelin kirjoittamisen jälkeen minun ESC-parini on alkanut vuotaa. En tiedä onko kyseessä maanantaipari, mutta en ole enää niin tyytyväinen kuin aluksi. Tarkoitus on päivittää tämäkin kokemus tähän juttuun.
T. Eija
Hei Eija,
kiitos nopeasta vastauksesta. Harmillista kuulla, että kengät ovat alkaneet vuotaa. Olen näitä molempia kenkiä pohtinut, mutta tässä kiinnostaisi nimenomaan kalvottomuus ja hengittävyys. Haen kenkiä kuitenkin juuri retkeilyyn ja ulkoilukäyttöön saaristoon, jossa suurimman osan vuodesta on märkää ja kosteaa.
Kiitos kattavasta arvostelusta! Suunnittelen samankokoisten kenkien ostamista kuin Eija (jalan pituus 267 mm, lestin leveys 102 mm). Nyt arvon, otanko naisten vai miesten mallin. Osaatko Eija sanoa, minkä verran kapeampi lesti on naisten mallissa? En löydä mistään sitä tietoa.
Vivon mukaan ero miesten ja naisten mallin leveydessä on 5 mm, pituudessa ei käytännössä ole eroa. Eli sanoisin, että sulle sopisi varmaan paremmin naisten malli. Itse pidän näitä useimmiten paksun sukan kanssa ja tuntuvat tilavilta. Sinulle miesten malli on ehkä jo liian iso.
Eija
Tein 4pv vaelluksen kivisessä, epätasaisessa maastossa Forest Esceillä. Kengät tuntuivat vaelluspäivän päätteeksikin niin hyviltä, ettei ollut mitään kiirettä ottaa niitä pois jalasta. Jalat kuitenkin kipeytyivät nilkoista alaspäin. Reissun jälkeen jalat palautuivat yhden lepopäivän aikana hyvin. Olen lähdössä toiselle, tuplasti pidemmälle vaellukselle piakkoin ja mietin, olisiko hyvä idea ottaa ”pahan päivän” varalle lisäpohjallinen antamaan armoa rakkakivikolta. Luvassa ei ole lainkaan pehmeää metsämaastoa, jossa jalat saisivat hetken huilia. Onko kokemusta pohjallisten toimivuudesta näissä?
Itsellä ei mahdu näihin kenkiin yhtään paksumpi pohjallinen, joten ei ole kokemusta. Mutta muuten kuulostaa kyllä fiksulta. Rakkakivikko on rankka jaloille, vaikka mitkä kengät olisi. Itsellä ainakin tuli jalat kipeiksi sellaisissa tavallisilla jäykkä- ja paksupohjaisilla vaelluskengilläkin. Näillä Tracker foresteillakin tuli, mutta omalla kohdalla kipu oli jotenkin tasaisempaa trackereillä. Ja just toi, ettei oo illalla kiire saada kenkiä heti pois jalasta.