Mitä lapselle päälle makuupussiin retkellä

Lapsen mukavan olon makuupussissa varmistat kuivilla vaatteilla ja kerrospukeutumisella. Kylmillä säillä kannattaa muistaa kosteutta siirtävä kerros ihoa vasten sekä ylimääräinen ohut peite lisälämmikkeeksi.

Mitä pukea lapselle päälle makuupussiin teltta- tai laavuretkellä?

Lapsen mukavan olon makuupussissa varmistat kuivilla vaatteilla ja kerrospukeutumisella. Lämpimänä kesäyönä lapsi voi nukkua samassa yöpuvussa kuin kotonakin ja makuupussia voi käyttää peittona. Kylmällä säällä kannattaa ihoa vasten laittaa merinovillakerrasto, jonka päälle voi tarvittaessa pukea vielä fleece- tai villa-asun eristäväksi kerrokseksi. Tärkeää on kuitenkin, että kerrosten väliin ja makuupussiin jää ilmatilaa. Jos lapsi ei meinaa pysyä sisällä makuupussissa, kannattaa retkelle ottaa mukaan ylimääräinen kevyt peitto, joka on helppo yöllä laittaa lapsen päälle. Hyvä on myös muistaa makuualustan merkitys. Mitä kylmempää on, sitä tärkeämpää, että lapsellakin on hyvin eristävä alusta.

Kuivat vaatteet päälle nukkumaan mennessä

Niin lapsille kuin aikuisille on tärkeää, että makuupussiin mennään kuivissa vaatteissa. Kosteuden haihtuminen vie energiaa, mikä tuntuu kylmyytenä. Pieni iltajumppa ennen makuupussiin menoa on kuitenkin paikallaan, jotta nukahtaessa olisi mukava ja lämmin olo.

Kerrospukeutuminen myös makuupussiin

Jokainen lapsi on yksilö. Joskus myös lämpötila voi vaihdella yön aikana paljonkin. Illalla nukkumaan mennessä on ehkä +20 °C, mutta aamuyön tunteina lämpötila tippuukin alle kymmeneen.

Siksi onkin tärkeää, että kylmillä ilmoilla ihoa vasten on kosteutta siirtävä kerros. Jos ihoa vasten on puuvillainen pyjama ja lapsi pääsee hikoilemaan, ei auta vaikka pyjaman päällä olisi lämmin villahaalari ja hyvä makuupussi. Kostea puuvilla tuntuu kylmältä iholla.

Kaikkein paras ihoa vasten on ohut merinovilla, mutta jos se ei sovi, niin keinokuituinen kerrasto toimii myös. Kerraston päälle voi tarvittaessa pukea lisäksi fleeceä tai villaa.

Mitä lapselle päälle makuupussiin kun ulkona on > +15°C

Lämpimällä säällä lapsi voi hyvin nukkua tutussa puuvillapyjamassa tai t-paidassa, ainakin jos ei ole kovin helposti hikoileva tapaus. Illalla makuupussin vetoketjun voi jättää puoliksi auki ja sulkea sitten yöllä, jos tuntuu että on tarvetta. Makuupussia voi käyttää myös vain peittona, joka on helppo potkia pois, jos meinaa tulla kuuma.

Ohut merinovilla toimii myös hyvin kesällä. Se ei helposti tunnu kuumalta lämpimälläkään säällä.

Mitä lapselle päälle makuupussiin kun ulkona on +5-15 °C

Kun ilman lämpötila laskee alle viiteentoista, puen lapselle päälle merinovillakerraston, villasukat ja mahdollisesti ohuen pipon. Lämminverinen, makupussin sisällä aina hyvin pysynyt esikoiseni on pärjännyt tällä varustuksella omassa lasten makuupussissaan noin viiteen plusasteeseen saakka.

Jos makuupussi on ohut tai lapsi ei tykkää kiristää sen suuaukkoa, kannattaa ainakin yläosaan laittaa lisälämmikettä, esimerkiksi fleece-pusero.

Jos lapsella on tapana kiemurrella makuupussista kokonaan pois, voi hyvä varustus kerraston päälle olla villahaalari, villasukat, pipo ja lapaset. Tällöin kyllä nukkumaan mennessä yleensä tarvitsee jättää pussin vetoketjua auki ettei tule kuuma.

Tässä lämpötilassa voi myös olla helpointa vain ottaa lapsi viereen nukkumaan untuvapeiton alle eikä edes yrittää saada häntä pysymään makuupussissa.

Mitä lapselle päälle makuupussiin kun ulkona on < +5°C

Harvat lasten makuupussit on tarkoitettu nollakelissä tai pakkasessa nukkumiseen. Kun ilman lämpötila lähestyy nollaa, puen lapselle merinovillakerraston päälle lisäkerroksen sekä pipon, lapaset ja villasukat. Lisäksi minulla on mukana ohut peite, jonka voin laittaa lapsen päälle lisälämmikkeeksi. Lapsen voi myös pukea toppahaalariin makuupussin sisälle, kunhan varmistaa että pussiin jää eristävää ilmatilaa. Liian tiukka paketti ei ole lämmin.

Jos makuupussi on oikeasti tarkoitettu nollakeliin, riittää pelkkä kerrasto ja villasukat.

Pakkaskeleillä yöpyessä hyvä ratkaisu voi myös olla kahden makuupussin taktiikka eli laitetaan lapsen oma makuupussi aikuisten makuupussin sisälle.

Siihen kuinka paljon makuupussiin tarvitsee laittaa vaatetta päälle, vaikuttaa paljon itse pussin ominaisuudet. Olenkin kirjoittanut blogiini myös artikkelin: Millainen on hyvä ja lämmin makuupussi lapselle ja vinkit kylmän vuodenajan telttailuun lasten kanssa.

Lisäksi olen kerännyt kattavan listauksen markkinoilla olevista lasten makuupusseista ja siitä minkä niistä itse valitsisin : Lasten retkimakuupussit

Miten saa lapsen pysymään makuupussin sisällä?

Lapsi kiemurtelee yöllä unissaan ulos makuupussista. Pipo ja lapaset lentelevät ympäri telttaa. Tuttua?

Toiset lapset nukkuvat levottamammin kuin toiset ja oman kokemukseni mukaan tähän auttaa vain aika. Meidän kuopus alkoi pysyä makuupussin sisällä vasta kouluikää lähestyttäessä, vaikka oli nukkunut teltassa taaperosta alkaen.

Minulla onkin yleensä kylminä öinä ollut mukana ylimääräinen peitto, esimerkiksi riippumaton untuvainen aluspeite tai ohut makuupussi, jonka heitän yöllä lapsen päälle lisäeristeeksi. Se on toiminut myös lämmikkeenä itselleni, jos on tarvinnut ottaa lapsi kainaloon nukuttamista varten tai keskellä yötä.

Varsinkin taaperoikäisten kanssa voi toimia myös lapsen pukeminen toppahaalariin makuupussin sijaaan. Kypärämyssy tai tuubihuivi saattaa myös pysyä paremmin päässä kuin tavallinen pipo.

Jos lapsi muuten pysyy makuupussin sisällä, muttei tykkää kiristää huppua tai pitää käsiä pussin sisällä, voi yläosaan laittaa enemmän vaatetta. Kevytuntuvatakki tai paksu villapusero on toiminut meillä hyvin tähän tarkoitukseen.

2 comments

Olipa selvät ja konkreettiset ohjeet. Sopii varmaan soveltaa myös äiteihin. Kiitos.

Eija / Muurahaistenpoluilla

Toki sopii. Kiitos paljon 😊

Vastaa