Laajat kallioiset metsäalueet, jotka kurottavat mereen välillä jyrkempinä ja välillä loivempina. Näistä on Kopparnäs-Störsvikin retkeilyalue tehty. Kallioiden välissä on rantametsää ja kaislikkoa sekä kaksi upea hiekkarantaa.
Alueelta löytyy niin merkittyjä reittejä kuin merkitsemättömiä polkuja, joilla saa hyvinkin kulutettua kokonaisen päivän ja toisenkin. Telttailuun sopiva paikkoja on useita.
Toisaalta Kopparnäs sopii kohteeksi myös helpolle eväsretkelle meren rantaan, ilman että tarvitsee kävellä paria sataa metriä enempää.
Kopparnäs-Störsvikin alueella on kehitystyöt menossa, joten kaikkia alueen merkittyjä reittejä ja parkkipaikkoja ei vielä löydy paikan päällä olevista kartoista. Maastoon uudet reitit on merkitty tosi hyvin.
Myös esteettömiä palveluita on kehitetty ja ollaan edelleen kehittämässä.
Uudenmaan virkistysalueyhdistys Uuvin sivuilta löytyy uusin kartta.
Alta voit hypätä suoraan sinua kiinnostavaan artikkelin kohtaan:
- Kopparnäsin alueen merkityt reitit
- Telttailu Kopparnäsissä
- Kopparnäsin hiekkarannat
- Rantakalliot Rävberget ja Bergudden
- Esteetön näköala- ja tulipaikka
- Kopparnäsin käärmeet
- Kopparnäs talvella
- Kopparnäsin lintutorni ja vanha luontopolku
Kopparnäsin merkityt reitit
Rantareitit Kolaviken-Sandviken-Sandfjärden-Klobbacka, yhteensä 4.6 km
Störsvikistä Kopparnäsiin kulkee rantaa pitkin merkitty reitti Kolavikenin parkkipaikalta Klobbackantielle. Reitti on länsipäässä, Sandvikin ja Klobbackan välillä suurimmaksi osaksi kovapohjaista sorapolkua. Vain muutama loivahko kallioalue katkaisee polun tällä osuudella.
Sen sijaan idässä Kolavikenistä Sandvikeniin polku kiemurtelee pitkin juurakkoisia ja kivikkoisia polkuja, niin metsässä kuin korkeiden rantakallioiden päällä. Metsä on kaunis, reitti ehdottomasti tutustumisen arvoinen.
Brändöskatans bulevard, 2.9 km
Brändöskatans bulevard -niminen rengasreitti on yhdistelmä tasaista rantareittiä sekä pienempää metsäpolkua, joka kiipeää Långmossabergetin kallion päälle.
Reitin lähtöpiste on Sandfjärdenin hiekkarannalla. Jos reitin kulkee vastapäivään, se nousee ensin loivasti kallioita pitkin näköalapaikalle, josta löytyy kivimuodostelma ja penkki. Sen jälkeen laskeudutaan saman tyyppistä maastoa takaisin rantaan Brandöskatanin kohdalle.
Brandöskatanin kallioilla on mukava pitää taukoa ja palata sitten helppoa rantapolkua pitkin Sandfjärdeniin.
Sandfjärdenin parkkipaikka: Leiritie 240, Inkoo (karttalinkki)
Klobbackan kierros, 2.7 km
Klobbackan kierros -rengasreitti kiertää kauniin Klobbackanin saaren, suurimmaksi osaksi sen rantoja myötäillen. Saari on kallioinen ja niin on reittikin, vaikka myös pientä metsäpolkua sen varrella on.
Reitti on merkitty puihin oranssein vinoneliöin ja avoimilla kallio-osuuksilla terästolpin. Tuli- tai muita rakennettuja taukopaikkoja ei reitin varrella ole, mutta täydellisiä luonnon muovaamia evästelypaikkoja riittää.
Klobbackan kierroksen pituus on 2.7 km. Sen alkuun on lähimmältä parkkipaikalta tietä pitkin n. 300 m eli kokonaisuudessaan matkaksi tulee 3.3 km.
Klobbackin kierroksen parkkipaikka: Klobbackantie 28 (karttalinkki)
Klobbackanin parhautta ovat rauhalliset polut, hienot maisemat merelle ja kalliot, jotka kutsuvat leikkimään ja kiipeilemään.
Telttailu Kopparnäsissä
Kopparnäs-Störsvikin alueelta löytyy toinen toistaan hienompia telttailupaikkoja. Telttailua ei ole rajoitettu, lukuun ottamatta Kvarnträskin järveä ympäröivää luonnonsuojelualuetta alueen pohjoisosassa. Kvarnträskin luona leiriytyminen on kokonaan kielletty.
Suosituimmat ja etenkin kesällä hienoimmat telttailupaikat Kopparnäsissä ovat kaksi hiekkarantaa: Sandfjärden ja Sandviken.
Toisaalta myös Rävberget-Berguddenin kallioalueet ovat upea vaihtoehto; rantakalliot ovat mielettömän kauniit. Tasaisia telttapaikkoja on toki hankalampi, muttei mahdoton, löytää.
Hiekkarannat
Sandfjärden
Sandfjärden hiekkaranta on helpoista helpoin päiväretki- tai telttailukohde. Parkkipaikka on aivan vieressä, ja rannalta löytyy siistit retkeilyrakenteet tulipaikkoineen, puuvajoineen ja huusseineen. Sandfjärdenissä on myös kaivo, josta saa makeaa vettä. Tasaisia telttapaikkoja on vaikka kuinka paljon.
Sandfjärdenin parkkipaikka: Leiritie 240, Inkoo (karttalinkki)
Tämä on yksi Kopparnäsin suosituimmista parkkipaikoista, joten kannattaa varautua siihen että kauniina kesäviikonloppuina se täyttyy aamupäivisin nopeasti.
Sandjärdenissä on kaksi taukokatosta, joilla on yhteinen grilli. Toinen grillauspaikka löytyy rantareitin varrelta, n. 150 m hiekkarannalta länteen päin.
Hormillista tulipaikkaa täältä ei ole joten tarkistathan ettei metsäpalovaroitus ole voimassa.
Sandviken
Sandvikenin ranta sijaitsee puolisen kilometriä Sandfjärdenistä itään. Sandvikeniin kulkee Sandjärdenin parkkipaikalta kovapohjainen rantaa myötäilevä polku.
Sandvikeniin pääsee metsäpolkuja pitkin myös Störsvikin suunnasta, joka pohjoisesta puhdistamon parkkipaikalta tai idästä Kolaholmenista.
Sandvikenin rannasta löytyy nuotiopaikka, puuvaja ja huussi.
Rantakalliot Rävberget ja Bergudden (Kallioniemi)
Kopparnäsin kauneimmat rantakalliot löytyvät alueen länsireunalta Berguddenin ja Rävbergetin luota. Vaikka näillä on välimatkaa vain noin puoli kilometriä, molemmilla on omat parkkipaikat ja erityispiirteensä.
Bergudden, esteetön näköalapaikka ja helppo pääsy rantakallioille
Kallioniemen retkeilyrakenteet on aivan viime aikoina uusittu täysin esteettömiksi. Parkkipaikalta vie leveä, kovapohjainen tie ensin tulipaikalle, josta löytyy kaksi katosta, grilli ja puuvaja. Tulipaikan läheisyydessä on myös esteetön huussi.
Tulipaikalta tie jatkuu vielä eteenpäin näköalapaikalle, joka on yllä olevassa kuvassa. Näköalapaikalta aukeavat loivat rantakalliot, jotka eivät toki ole esteettömät, mutta helpot lasten kanssa liikkuvalle.
Voit lukea lisää esteettömyyshankkeesta Uudenmaan virkistysalueyhdistys Uuvin sivuilta
Kallioniemen parkkipaikka: Kallioniemi, Inkoo (karttalinkki).
Kallioniemen parkkipaikka on aika pieni, mutta vuonna 2023 on Kopparnäsin tien varteen, lähelle Kallioniemen risteystä, rakennettu uusi iso parkkipaikka (Kopparnäsintie n. 609), josta on Kallioniemen näköalapaikalle n. 500 m tietä pitkin.
Tältä parkkipaikalta näytti kesäkuussa 2023 lähtevän myös pohjoiseen reitti, joka todennäköisesti tulee olemaan osa alueen runkoreittejä.
Blogista löydät myös retkikertomuksen telttaretkestä Kallioniemen maisemiin: Helpon yöretken resepti: kaveri mukaan ja Kopparnäsiin
Rävberget, korkeat kalliot ja hormilliset keittokatokset
Rävbergetin kohdalla kalliot nousevat korkeammalle. Aivan rannassa on matalaa kalliota kuten Kallioniemessäkin, mutta ylöspäin mennessä mäki jyrkkenee.
Rävbergetin parkkipaikalta voi suunnata oikelle tietä pitkin kallion päälle ihailemaan maisemia tai loivempaa reittiä vasemmalle suoraan alas rantaan.
Rävbergetin parkkipaikka: Kopparnäsintie 678, Inkoo (karttalinkki)
Rävbergetistä löytyvät Kopparnäs-Störsvikin ainoat hormilliset tulipaikat.
Kopparnäsin käärmeet
Vaikka kaikissa metsissä on käärmeitä, niitä harvoin pääsee näkemään. Kopparnäsissä elää erityisen vahva käärmepopulaatio ja moni onkin täällä nähnyt kyitä ja rantakäärmeitä luikertelemassa. Erityisesti keväällä käärmeitä tapaa auringon lämmittämillä ranta- ja metsäkallioilla.
Koirien ja pienten lasten kanssa kannattaa siis olla tarkkana. Itse olen kuitenkin nähnyt Kopparnäsissä käärmeen vain kerran, vaikka aika monta retkeä näille kallioille olenkin tehnyt.
Kopparnäs talvella
Meri pitää Kopparnäsin talvet leutoina. Täällä ei välttämättä ole lumesta tietoakaan, vaikka parikymmentä kilometria pohjoiseen maa olisi valkoisena. Vaikka lunta olisikin, retkeilyrakenteet ovat helposti saavutettavissa, joten tänne kannattaa ehdottomasti suunnata myös talvisaikaan.
Talvella Kopparnäsissä on rauhallista. Rannalla tapaa kalastajia, mutta retkeilijöitä on paljon vähemmän kuin kesällä.
Rantakallioilla kannattaa olla tarkkana askeltensa kanssa, sillä kosteus ja pakkanen tekevät ne petollisen liukkaiksi. Kauniita ne ovat joka vuodenaikaan yhtä kaikki.
Retkikertomus tammikuiselta päiväretkeltämme Rävbergetille: Vuoden ensimmäinen retki -Inkoon Kopparnäs
Kopparnäsin lintutorni ja vanha luontopolku
Lintutorni
Kopparnäsin lintutorni jää helposti huomaamatta. Se sijaitsee Kopparnäsintien länsipuolella, pian alueen ensimmäisen infotaulun jälkeen. Tien laidassa on pieni parkkipaikka, mutta lintutornille ei ole minkäänlaista viittaa.
Torni on rakennettu Långvassofjärdenin lintukosteikon reunalle, vanhan rantakallion kupeeseen. Umpeenkasvanut lahtia voi tulva-aikaan nostaa vedet tornin alaosaan.
Tornille kuljetaan aidatun laidunalueen läpi, sähköaidan yli vievät kaiteettomat portaat. Itse en olen nähnyt laitumella karjaa, mutta aidattu alue on sen verran suuri ettei eläimiin välttämättä törmääkään, vaikka niitä laitumella olisi.
Huomaa myös, että lintutornin ylimmälle tasolle johtavat portaat ovat jyrkät ja niistä puuttuu toiselta puolelta suojakaide.
Lintutornin parkkipaikka: Kopparnäsintie 473 (karttalinkki)
Kopparnäsin vanha luontopolku
Lintutornin lähettyvillä, toiselle puolella Kopparnäsintietä kulkee vanha, nyt jo käytöstä poistettu luontopolku.
Noin kolmen kilometrin pituisen luontopolun opastaulut on poistettu eikä polkua ylläpidetä. Polku on kuitenkin hyvin näkyvissä ja kuljettavissa. Polun yleisopaste (kuva alempana) löytyi vielä kesällä 2023 parkkipaikan kulmasta.
Luontopolun parkkapaikka: Kopparnäsintie 552 (karttalinkki)
Vaikka opasteet puuttuvat, eksymisen vaaraa ei varsinaisesti ole, sillä polku kulkee pellon ja kallioalueen välissä eikä risteyksiä ole. Ajoittain puissa näkyy kuluneita valkoisia merkkejä kulkijaa opastamassa. Tällä polulla saa varmasti olla rauhassa ja se on kaunis, erityisesti alkukesän vehreydessä.