Lämmin makuupussi lapselle ja vinkit kylmän sään telttaöihin

Tässä artikkelissa kerron sinulle millainen on hyvä ja lämmin makuupussi lapselle ja annan vinkkejä kylmän vuodenajan telttailuun lasten kanssa.

Täydellinen makuupussi lapselle olisi minusta yhtäaikaa riittävän lämmin pikkupakkasille asti, lapsen mukana kasvava, kevyt, pieneen tilaan pakkautuva, kestävä ja eettisesti valmistettu. Tällaista ei vielä ole tullut vastaan, mutta onneksi viime vuosina markkinoille on tullut koko ajan lisää vaihtoehtoja.

Hyvä ja lämmin makuupussi lapselle -tärkeimmät ominaisuudet

  • Sopivan kokoinen makuupussi. Kun makuupussissa on sopivasti eristävää ilmatilaa, se on lämmin.
    • Liian pitkää makuupussia pystyy lyhentämään jalkopäästä esim. hiuslenkillä kiristämällä. Lyhentäminen kannattaa tehdä siten, että ylimääräinen osa jää makuupussin sisälle, jolloin se toimii lisälämmikkeenä jaloille.
    • Liian leveä makuupussi sen sijaan on huono, sillä lapsen kehon tuottama energia ei riitä pitämään ylimääräistä ilmatilaa lämpimänä.
  • Lämpötilasuositus. Jos makuupussille on annettu lämpötilasuositus, kannattaa katsoa mukavuuslämpötilaa (comfort) eikä limit- tai extreme -arvoja. Mukavuuslämpötila kertoo missä lämpötilassa makuupussissa nukkuu yönsä mukavasti. Huomioi kuitenkin, että kyseessä on vain arvio.
  • Lämpökaulus. Tämä estää lämpöhukan kaula-aukosta, kun lapsi pyörii nukkuessaan.
  • Lämpölista vetoketjun vieressä. Myös tämä estää lämpöhukkaa.
  • Vettähylkivä ulkokangas. Tämä ei ole pakollinen, mutta estää kosteutta pääsemästä makuupussin eristeeseen. Kosteana makuupussi ei pidä lämpöä yhtä hyvin kuin kuivana.
  • Makuupussin paino ja koko pakattuna. Tämä ei vaikuta lämpimyyteen, mutta kannattaa miettiä minkälaisilla retkillä makuupussia käytetään. Jos tavaroita pitää kantaa rinkassa (aikuisen tai lapsen), on hyvin pakkautuva ja kevyempi järkevä valinta. Jos telttaillaan aina lähellä parkkipaikkaa, ei pakkauskoolla ole niin väliä.

Lastenkin makuupusseja on markkinoilla paljon erilaisia eikä niiden ominaisuuksia ole aina helppo vertailla.

Vertailua helpottaakseni olen kerännyt markkinoilla olevat lasten makuupussit yhteen artikkeliin tärkeimpine tietoineen ja kuvineen. Käy katsomassa täältä kattava listaus sekä omat valintani perusteluineen.

Vauvalle ja taaperolle riittää vaunuihin tai rattaisiin tarkoitettu lämpöpussi

Hyvä vaihtoehto liikkuvaiselle lapselle on toppahaalari

Vauvoilla ja taaperoikäisillä voi retkeillessä hyvin käyttää samaa makuupussia kuin arkena turvakaukalossa tai rattaissa. Erilaisia lämpöpusseja löytyy lastentarvikeliikkeistä pienille lapsille niin synteettisellä täytteellä, untuvalla kuin jopa lampaantaljalla vuorattuna. Pienten lasten lämpöpusseja on myös hyvin tarjolla käytettyinä.

Jos tuntuu ettei makuupussin lämpö riitä, voi sen päälle laittaa lisälämmikkeeksi vaikka kevyen fleece-peiton.

Jos lapsi liikkuu kovasti unissaan eikä pysy makuupussin sisälle, voi hänet pukea yöksi toppahaalariin. Senkin  päälle voi tarvittaessa lisätä peiton, jota on helpompi yöllä laittaa paikalleen kuin varsinaista makuupussia.

Isommalle lapselle kolmen vuodenajan retkimakuupussi

Erilaisia ja eri kokoisia lasten retkimakuupusseja on myynnissä jo aika paljon. Pienimmät niistä ovat yleensä tarkoitettu noin 100 cm ylöspäin ja isoimpiin sopii jopa 170 cm pitkä lapsi. Monessa makuupussissa on myös säätövaraa ja näin makuupussi kasvaa mukana lapsen kasvaessa.

Suomen oloissa monikäyttöisin on kolmen vuodenajan makuupussi, jolla pärjää vielä kun ilman lämpötila on nollan tuntumassa. Lämpiminä kesäöinä tai sisällä nukkuessa tällaista makuupussia voi käyttää peittona eikä erillistä kesämakuupussia tarvita.

Lasten makuupussien lämpötila-arvoille ei kuitenkaan ole samanlaista standardia kuin aikuisten pusseissa, joten ostoksilla ei ole aina helppoa miettiä mikä pussi on oikeasti tarpeeksi lämmin ja mikä ei.

Osa valmistajista ilmoittaa lastenkin makuupusseille jonkinlaisen, useimmiten aikuisten pusseihin ja standardeihin perustuvan arvion. Tämä on nimenomaan arvio eikä sen avulla voi yhtä luotettavasti vertailla eri merkkisiä pusseja kuin aikuisten makuupussien kohdalla.

Kannattaakin ensisijaisesti miettiä omaa lasta tavallisissa ulkoilutilanteissa: paleleeko hän helposti  vai pysyykö yleensä lämpimänä vähemmälläkin vaatetuksella. Helposti palelevalle lapselle kannattaa hankkia pussi, jolle luvataan selvästi alhaisempi mukavuuslämpötila kuin missä aikoo oikeasti retkeillä.

Lämminverinen lapsi taas pärjää ohuemmallakin pussilla. Esimerkiksi Deuterin vanhempi pussi, jolle valmistaja ei anna lämpötilasuositusta, on kuitenkin pitänyt meidän esikoisen lämpimänä noin +5C:een saakka.

Lapset makuupusseissaan

Untuva- vai kuitutäytteinen makuupussi?

Suurin osa lapsille tarkoitetuista retkimakuupusseista on synteettistä materiaalia eli kuitupusseja. Kuitupussien hyvä puoli on, että ne pitävät lämmön hyvin hieman kosteanakin. Toisaalta kuitutäytteiset makuupussit ovat selvästi painavampia ja vievät repusta isomman tilan kuin untuvatäytteiset pussit, jotka taas ovat herkempiä kastumiselle.

Täysin untuvatäytteisiä lasten retkimakuupusseja valmistaa ainakin Cumulus ja Nordisk. Cumuluksella on muutama erityisesti lapsille suunniteltu malli ja lisäksi aikuisten malleista voi lisämaksusta saada lyhennetyn version tai lasten versioon voi tilata lisää täytettä. Nordiskilta löytyy malli, jonka pituus on säädettävissä. Grüezi-Bagilta löytyy lisäksi villaa ja untuvaa yhdistävä malli.

Lue blogista myös artikkelini Mitä lapselle päälle makuupussiin?

Talvimakuupussi

Varsinaisia lapsille tarkoitettuja talvimakuupusseja on tarjolla hyvin vähän. Olen itse löytänyt talvikäyttöönkin markkinoituja malleja ainostaan norjalaiselta Helsportilta.

Helpoin ja monipuolisin ratkaisu talvisilla retkillä onkin kahden makuupussin taktiikka. Sisemmäksi tulee lapsen oma, kolmen vuodenajan makuupussi ja päällimmäiseksi aikuisten kesä- tai kolmenvuodenajan pussi riippuen siitä, kuinka kylmä on.

Aikuisten makuupussi lapselle

Vaikka lasten retkimakuupusseja onkin usealla valmistajalla, kylmille syys- ja kevätsäille sopivien lasten retkimakuupussien valikoima on edelleen pieni verrattuna aikuisten vastaavien makuupussien tarjontaan.

Varsinkin kouluikäiselle lapselle voi hyvin ostaa aikuistenkin makuupussin, kunhan ottaa muutaman seikan huomioon.

Aikuisten makuupussia lapsen käyttöön harkitessa kannattaa muistaa, että parhaiten lämpimänä pysyy oikean kokoisessa makuupussissa. Makuupussin pituutta on helppo lyhentää vaikka kuminauhalla, mutta liian leveässä pussissa tulee helposti kylmä. Makuupussihan ei itsessään lämmitä, vaan ainostaan eristää kehon tuottaman lämmön. Leveässä aikuisten pussissa lämmitettävää ilmatilaa jää lapselle helposti liikaa.

Toiseksi kannattaa miettiä minkälaiseen käyttöön makuupussi on tulossa. Aikuisten makuupussissa on enemmän kangasta ja täytettä kuin lastenversiossa, mikä tarkoittaa periaatteessa isompaa painoa ja pakkauskokoa. Toisaalta, aikuisten untuvamakuupussi ei välttämättä ole sen isompi tai painavampi kuin lasten kuitutäytteinen pussi.

Kolmanneksi on tietysti hinta. Hyvät aikuisten makuupussit ovat yleensä selvästi kalliimpia kuin lasten.

Hyvin eristävä makuualusta on yhtä tärkeä kuin lämmin makuupussi

Tätä ei voi liikaa korostaa. Kehon alla oleva makuupussin osa painuu kasaan eikä eristä. Makuualustaksi kannattaa valita paksu solumuovi tai eristetty ilmatäytteinen alusta. Makuualustojen eristyskykyä mitataan R-arvolla:mitä isompi arvo, sitä eristävämpi alusta. Kevät- ja syysretkille kannattaa valita alusta, jonka R-arvo on vähintään 3. Makuualustoja voi myös laittaa useamman päällekkäin, jolloin niiden R-arvot ja eristyskyvyn voi laskea suoraan yhteen.

Lue kokemuksiani meillä käytössä olleista makuupusseista ja makuupusseista

Meidän perheen retkeilyvarusteet osa 1 –teltat, makuupussit ja makuualustat

Laavulla

Miten pitää lapsi lämpimänä telttaretkellä – 8 vinkkiä

  1. Pidä huoli, että lapsi syö hyvin ja liikkuu itsensä lämpimäksi ennen makuupussiin menoa. Telttaretkellä hyppiminen ja juokseminen on sallittua iltapuuhaa.
  2. Tarpeeksi lämmintä ja kuivaa vaatetta päälle makupussiin. Lämmin kerrasto alle, paksumpi ilmava välikerros sekä päähine, lapaset ja villasukat. Parhaiten päässä pysyy kypärämyssy. Myös kevytuntuvatakki on toimiva yläosan lisälämmikkeenä, varsinkin jos lapsi ei tykkää pitää makuupussin huppua päässä. Jos on päässyt hikoilemaan, nukkumaan mennessä kannattaa aina vaihtaa kuivat vaatteet aluskerrosta myöten.
  3. Toppahaalari ja makuupussi. Tätä yhdistelmää en ole kokeillut, mutta minusta se kuulostaa toimivalta ajatukselta, varsinkin levottoman nukkujan kanssa, joka ei pysy makuupussin sisällä.
  4. Tarpeeksi hyvin eristävä makuualusta on vähintään yhtä tärkeä kuin lämmin makuupussi.
  5. Vuoraa teltan pohja kokonaan makuualustoilla tai isolla ohuella solumuovilla, jos lapsi ei meinaa nukkuessaan pysyä tavallisen makuualustan päällä.
  6. Kaksi makuupussia sisäkkäin tai toinen makuupussi/erillinen (retki)peitto päälle. Toinen makuupussi voi hyvin olla aikuisten kokoa. Lisäpeiton saa aikuinen helposti laitettua lapsen päälle myös keskellä yötä.
  7. Kuumavesipullo. Jos on viluinen lapsi, niin tämä toimii viileinä kesäöinäkin. Kuumaa kestävään ja varmasti tiiviiseen pulloon kaadetaan kuumaa vettä ja pullo sujautetaan makuupussin sisälle lisälämmöksi.
  8.  Kamiinallinen teltta. Tämä vaihtoehto on sopiva, jos ei tarvitse kantaa varusteita pitkää matkaa ja on tilaa säilyttää niitä kotona.

Lapsi osaa pakata makuupussin itse, kun siinä on sopiva pakkauspussi

Lapsi kannattaa ottaa alusta saakka mukaan kaikkiin retkipuuhiin ikä ja kiinnostus huomioon ottaen. Makuupussin pakkaaminen kuljetuspussiin voi aluksi tuntua lapsen näkökulmasta melkein mahdottomalta tehtävältä.

Lapsi kyllä oppii pakkaamisen, kun saa harjoitella rauhassa ja kuljetuspussi on sopivan kokoinen. Alusta alkaen kannattaa opettaa, että makuupussi laitetaan pakkauspussiin sullomalla. Aloitetaan jommastakummasta päästä ja pienissä erissä sullotaan koko makuupussi kuljetuspussin sisään. Aikuinen voi ensin pitää kuljetuspussia paikoillaan kun lapsi sulloo makuupussia sen sisälle.

Kuljetuspussin voi myös jättää kokonaan pois, jos rinkan vuoraa yhdellä isolla muovipussilla (esim. jätesäkki) tai jos tietää, ettei sadetta tai muuta rinkan kastumisen vaaraa ole.

Joskus näkee, että makuupussi taitellaan ensin nätiksi rullaksi ja yritetään sen jälkeen laittaa kuljetuspussin sisälle. Tämä tapa ei kuitenkaan toimi kuin ylisuuren kuljetuspussin kanssa.

makuupussin sullominen pakkauspussiin

Lopuksi vielä vinkkejä makuupussin huoltoon ja säilytykseen

Makuupussia kannattaa säilyttää kotona väljästi, esimerkiksi isossa säilytyspussissa tai henkarissa roikkumassa. Näin pussin pehmusteet pysyvät kuohkeina.

Käytön jälkeen on tärkeää tuulettaa makuupussista yön aikana kertynyt kosteus pois ennen kuin se pakataan kuljetusta tai säilytystä varten.

Itse tuuletan makuupussit lisäksi aina retken jälkeen joko sisällä tai ulkona kuivaustelineessä. Noin kerran vuodessa pesen lasten makuupussit pesukoneessa ja kuivaan alhaisella lämmöllä kuivausrummussa. Turhaan makuupussia ei kannata pestä, muuten se menettää lämpöominaisuuksiaan.

Makuupussit tuulettumassa

Vastaa